miercuri, 15 decembrie 2010

Pancove

Mi-o fost o pofta grozavă de pancove de câteva zîle. Mai exact de luni. Şi da, az îi miercuri. Bineînteles că mi-o crescut pofta pe zi ce o trecut. Aşa că, astăzi după ce m-am întors din oraş, am curăţat bucătaria şi apoi m-am pus pe treabă. Am intrebat-o pe soră-mea ( ea se stie la facut pancove, adică gogosi cum îi mai spune ea) m-am uitat şi pe google, că poate-poate oi gasi vreo reţetă "uaau". Dar, nu am gasit. Aşa că, am amestecat ingredientele după cum mi-o dictat mie instinctul şi fantezia. Va las aici reţeta mea:



Pancove (gogosi varianta di la cluj)

Ce am pus:
- 25 grame drojdie cub
- 4 lingurite de zahăr

Astea se freacă până se topeşte drojdia.

- 50 mililitri lapte călduţ
- 3-4 linguri faina

Astea se adaugă peste drojdia topită şi se lasă cam 10 minute să stea.

- 1 kilogram făină
- 1 ou intreg
- sare cam o jumate de linguriţă
- 3 linguri smântână şi 2 de iaurt
- apă călduţă (eu am folosit cam 2 cani de 200 ml de apă caldă)
- 1 praf de copt stins cu lămâie
- miez de la o jumătate de lămâie
-ulei pentru prăjit -aproximativ 500 ml

Astea le-am adăugat aşa: la început sarea, apoi o cană de făină şi apă cât să pot omogeniza compoziţia. Am pus smântâna, iaurtul, oul  şi am amestecat iarăşi. După aceea , am pus praful de copt stins cu lămâie si miezul de lămâie. În final am pus tot câte o cană de făină şi apă (cât sa pot amesteca făina) până am pus tot kilu de făină. Mie mi-o ieşit un aluat potrivit de moale folosind numa 2 căni cu apa caldă şi vreo 980 grame făină (mi-o mai rămas un pic de făină pe fundul pungii ). Dacă vrei mai mult aluat mai pui apă şi făină până când iese cât vrei.
Am acoperit cu un prosop şi am pus pe aragaz lighenaşu. Am pornit în dreapta lui flacăra ca să fie cald şi să crească repede (mai ales că acum e iarnă si friiig).
Am lăsat 1 oră să crească. Am intins făină pe suprafaţa de lucru şi am luat o mână de aluat şi l-am întins- 1,5 cm grosime. Am lăsat să mai crească pancovele decupate încă 30 de minute.
Am încins uleiu într-o cratiţă cu pereţi înalţi, iar când s-a înfierbântat am prăjit tote pancovele.
Mi-au ieşit în jur de 70 (sunt o maniacă a număratului-hi-hi) sau altfel spus un lighenaş de mărime medie.
În plus, sunt forte gustose!! -cum ar zice ardeleanu!

Încercaţi reţeta, merită! E forte  simplă, începătorii --succes garantat!!!

No servus!

2 comentarii:

codreanu-monica.ro spunea...

wow.... am sa incerc si eu poate in acest weekend pentru ca sincer nu prea am avut tangenta cu bucataria. vezi ca daca nu`mi iese dau vina pe dumitale. pup

cielle spunea...

Pai astept atunci vesti sa imi spui cum ti-or iesit. Pote pui si poza pentru ca io nu mai am camera deocamdata si nu pot posta poza... desi tare as fi vrut.
succes!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...