marți, 29 martie 2011

Chec cu nuci

Azi este marţi. Asta inseamnă că duminică am fost la momo, bunica mea de la Tuşin. Printre multe altele, am făcut nişte fursecuri după reţeta de fursecuri de sticlă, dar adaptată necesarului de care am dispus (din păcate poze nu am avut cum sa fac, desi au ieşit nişte bunătăţi...!). Drept răsplată, ghici ce am primit? Niciodată nu ţi-ai fi imaginat că ouă, nu-i aşa? Ei bine, da, am primit vreo 30 de ouă pure (cum se zice... cu cifra 0 :)) ) minunate, cu gălbenuşul de o culoare galben intens extraordinar! Ce să fac eu acum cu atâtea ouă? Pentru că  e bine să le consumi proaspete, nu? M-am gandit eu la ceva care se face cu multe ouă şi... voila! Un chec splendid mi-a răsărit în minte! Vă prezint reţeta mea personalizată, bucălată, cu gust de primăvară!

Chec cu nuci

Ce-ţi trebuie:

-8 ouă
-12 linguri zahăr
-16 linguri ulei
-12 linguri cu vîrf de făină
-1 praf de copt
-1 lingură bicarbonat de sodiu
-1 esenţă lămâie şi/sau sucul de la o jumătate de lămâie
-2 plicuri de zahăr vanilinat
-1 linguriţă sare
-3 linguri cacao
-o cană de nuci mărunţite care se pun 15 minute la cuptor să se prăjească

Cum prepari checul:

Prima dată porneşti cuptorul şi-l dai pe minim, el se va înfierbânta îndeajuns până vei băga checurile să se coacă. Spargi ouăle în două boluri separate. Albuşurile le baţi cu telul şi  sarea până spuma nu mai cade de pe tel. Gălbenuşurile le amesteci cu zahărul până devine de culoare galben deschis spre alb. Torni apoi peste albuşurile spumă, amestecînd de jos în sus foarte încet ca să nu se lase compoziţia. Urmează să pui uleiul tot odată, apoi vanilia, esenţa de lămâie, bicarbonatul şi praful de copt pe care le stingi cu lămâia. Amesteci cu aceaşi tehnică. Adaugi apoi făina câte 3 linguri odată, amestecând şi acum foarte lent. Pui jumătate din compoziţie într-o tavă de chec unde ai pus hârtie de copt. Cealaltă jumătate o amesteci cu cacaua şi o torni apoi în a doua tavă de chec. La final împrăştii nucile prăjite în cele două tăvi şi dai la cuptor. Verifici dacă sunt gata cu o scobitoare pe care nu trebuie sa rămână urme de aluat când o înfigi în chec. Se pot consuma cu dulceaţă de diverse fructe de pădure, gustul este de nota 10:)
Poftă bună şi o primăvară minunată! Servus!

Vine, vine primăvara...Se asterne toată ţara...

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...