joi, 16 februarie 2012

Sărmăluțe fără carne cu păsat



Răsfoiam printre rețete și citeam la un moment dat că primăvara are surprize și plăcute și neplăcute... și uite că după un an, altă primăvară sosește și aceleași cuvinte  le repet: ”primăvara e ca o tolbă cu surprize. Am găsit şi surprize frumoase şi mai puţin frumoase.”
De aceea, există bucătăria, un colț de natură, nu-i așa?
Am înaintat un  pas în arta gătitului și voila! Niște sărmăluțe cu savoare deosebită! Se consumă cu muuultă dragoste, foarte important!


Ingredientele
- 4-5 morcovi medii
- 3 cepe mari
- ulei (cam o cană măsurat, dar  eu pun după ochi)
- 1 linguriță rasă boia iute
- 1linguriță piper negru măcinat
- 500 g păsat (se găsește și în unele aprozare)
- 200 g cuș-cuș
- sare după gust
- 3-4 fire de cimbru (ideal de gradină, din cămara proprie)
- 1 cană apă ( pentru păsat)
- frunze de la 1 varză murată (fie din comerț, fie din cea pusă de tine peste iarnă), frunze de viță-de-vie (ideal proaspete, dar e super dacă ai congelat câteva pentru iarnă)


Gătirea

Se curăță și se taie mărunt morcovii și cepele, apoi se pun la călit într-o cratiță unde s-a înfierbântat ulei (aproximezi uleiul la cantitatea de morcovi și ceapă). Se călesc la foc mic timp de 15-20 minute, amestecând din timp în timp (nu vă zgârciți la ulei, dar nici să nu înoate în acesta). Se adaugă boiaua și se mai lasă 3-4 minute.

Între timp poți să pui la călit într-o tigaie de teflon și păsatul împreună cu cuș-cuș-ul în aproximativ 200 ml ulei încălzit dinainte. Se lasă la foc mediu timp de 10 minute și se amestecă din când în când. Apoi se toarnă 1 cană cu apă călduță, dar treptat, trebuie să fie absorbită în păsat și cuș-cuș (durează în jur de 5-10 minute). Spre final se adaugă sarea, piperul, cimbrul, se amestecă și se pun apoi și  morcovii și ceapa călită. La final păsatul trebuie să fie de textura bobului prefiert!

Se toarnă amestecul într-un bol sau lighenaș de unde să poți mânui mai bine lucrul. Frunzelor de varză le tai cotorul dacă este prea gros, astfel încât să rămână un strat subțire ca restul frunzei.
În continuare, împachetezi sărmăluțele: Pe o frunză pui o lingură din compoziție, îndoiești spre interior partea dreaptă a frunzei, apoi îndoiești spre interior capătul frunzei de la podul palmei și rulezi spre vârf. Prinzi în pumn sărmăluța și cu degetul arătător al celeilalte mâini astupi ”cilindrul” sărmăluței.

Într-o oală înaltă așezi circular sărmăluțele, iar la final pui deasupra câteva frunze de varză feliate. Torni în cratiță zeama scursă de pe frunzele de varză murată și apă până la nivelul sarmalelor, chiar cu un deget mai puțin!  Acoperi cu staniol oala și  dai la cuptor la foc mediu (treapta 4) pentru 1 oră și aproximativ 20 de minute.
Servești sărmăluțele fierbinți cu iaurt sau smântână și multă voie bună!

Vă doresc poftă bună tuturor!

Servus!













Un comentariu:

Anonim spunea...

Mulțumim pentru reteta, sunt super bune. Te iubim iubita noastra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...