Citiţi, priviţi, savuraţi şi sigur veţi încerca şi voi... e irezistibil!
Atenţie! Cantităţi pentru o familie mare!
Salam de biscuiţi
Ce-ţi trebuie:
-1 kg biscuiti populari
-700 ml lapte
-75 grame caco
-6 linguri zahăr
-1 sticluţă esenţă migdale (conferă o aromă mai plăcută decât clasicul rom!)
-1 pachet 250 grame unt la temperatura camerei
Cum prepari:
Biscuiţii îi pui într-un castron cu pereţi înalţi şi îi zdrobeşti (fie îi rupi manual în bucăţi după care cu un dog mai gros îi mai sfărmiţezi). E de preferat la cantitate mare să prepari totul într-o oală/ castron pentru a putea turna siropul de cacao egalitar.
Prepari siropul de cacao astfel: Pui cacaoa într-un bol şi torni o cescuţă din laptele rece puţin câte puţin până când s-a omogenizat compoziţia (dacă pui tot laptele odată rişti să iasă cu cocoloaşe!). Între timp, pui laptele cu zahărul pe aragaz la flacără medie.Când aproape fierbe adaugi cacaoa apoi untul. E important ca untul să fie moale, îl poţi scoate cu o seară înainte din frigider să-l ţii pe masă şi îţi vei înlesni munca. Astfel, se va omogeniza în siropul cu lapte foarte repede. Mai laşi încă 5 minute pe aragaz. Îl laşi apoi să se răceasca până rămâne doar călduţ. Gustă din sirop să vezi dacă iţi convine cât e de dulce, iar dacă vrei poţi să mai adaugi 1-2 linguri de zahăr. Sfatul meu e să nu pui prea mult căci va ieşi prea dulce şi greu la stomac.
Acum poţi turna siropul peste biscuiţi. Amesteci bine, să se încorporeze siropul în toată cantitatea de biscuiţi. Poţi folosi mâinile pentru o mai bună manipulare.
Iei pungi de plastic, le tai cu foarfeca fundul şi o margine ca să faci o "foaie de palstic". Pui aproximativ trei-patru linguri pline (mari) din amestec şi rulezi. Nu contează când pui cum e întinsă compoziţia. Fiind moale, după ce rulezi de vreo 2 ori, poţi modela forma salamului (mai lung, mai gros, cum vrei). Important este să ţii capetele ca să nu iasă compoziţia şi deasemenea, să foloseşti un ac, cu care să împungi ca să iasă aerul.
Din această compoziţie îţi ies în medie 5 bucăţi salam de bsicuiţi.
Dacă îţi rămâne din compoziţie mai puţin decât pentru încă o rudă de salam, poţi face biluţe de biscuiţi. Le poţi da printr-un amestec de cacao cu scortişoară şi vei avea o altă bucurie pe masă!
Dai apoi la rece vreo 5 ore (sau mai mult dacă ai timp), iar dacă e iarnă şi mai bine! Îl poţi scoate afară (dacă îţi permite locul unde stai).
Gata!
Delectează-te cu salam de bsicuiţi- prăjitura ta de suflet!
Servus!

![]() |
Felii de salam de biscuiţi |
Şi o surpriză...
![]() |
Biluţe de biscuiţi date prin cacao cu scorţişoară |
5 comentarii:
suna bine!!!
Întradevar este foarte delicios!
Incercat. Foarte bun!!!
In loc de bilute date prin cacao le poti da prin nuca macinata si sa le faci un pic mai mici ,in rest reteta e super
Super idee, chiar acum am hotarat sa fac din nou acest salam de biscuiti, dupa multa vreme. O sa fac si bilute prin nuca si migdale macinate! Multa sanatate!
Trimiteți un comentariu