duminică, 6 ianuarie 2013

Compot de cartofi

Este iarnă, este frig, iar noi vrem să ne protejăm de răceală, gripă și alte viroze de iarnă. Nu cumva să prindem de la alții virușii, nu? Dar ce zicea bunica sau mama când eram noi mici? Să mâncăm usturoi că ne protejează de a ne îmbolnăvi. Ba căței de usturoi, ba pâine prăjită cu usturoi, ba alte feluri de a-l folosi, de exemplu, un cățel de usturoi în buzunarul hainei ca să țină răceala departe (mai ales dacă circuli cu transportul în comun). În termeni mai ”moderni” să zicem că pentru imunitate mai bună. Toate bune și frumoase metode, dar cine-și mai amintește de neprețuitul leac al compotului de cartofi? Bun la toate: răceală și  suratele ei, digestie, hipertensiune, buna funcționare cardiovasculară, anti-cancerigen și chiar pentru supraponderabilitate. Și multe vitamine.. nu degeaba era ditamai răspândit în vechime printre popoare. (încă de pe vremea construirii Piramidelor usturoiul avea o faimă deosebită).
Bine, bine,dar ce legatură are cu compotul de cartofi? Uite că are: elementul principal al acerstuia este tocmai usturoil. Și pentru că la un search pe google nu am găsit Compot de cartofi (Se poate??) m-am gândit să împărtășesc cu voi o comoară atât de valoroasă și care merită cuprinsă în alimentația oricărei gospodine care știe ce înseamnă a prețui sănătatea prin alimentație.
Fără să mai spun că e atât de ușor de preparat că și un elev harnic o poate găti pentru a-i face o surpriză neașteptată mamei (sau familiei întregi). (Fratele meu de 13 ani a tot preparat-o și astefl m-a motivat să vă transmit minunata rețetă și vouă)

Compot de cartofi

Ai nevoie de:

- 3 litri de apă
- 4-5 cartofi medii
- 1 ceapă mai mare
- o căpățână de usturoi (vreo 7-8 căței medii sau mari);  cu cît mai mult cu atât mai delicios
- 2 lingurițe piper negru măcinat
- 1 ardei iute
- 2-3  linguri sare de lămâie sau oțet
- sare după gust

Începe și gătește:

Într-o oală de 4 litri pui apa, sarea și ceapa curățată de coajă, ardeiul tăiat bucățele și piperul. Cureți rapid usturoiul și îl zdrobești lăsându-l la aer între timp, pentru a i se activa toate proprietățile benefice. Cartofii îi cureți, îi speli și îi tai cubulețe, iar când fierbe apa le dai drumul înăuntru. Lași la foc mic până ce cartofii pot fi pătrunși cu furculița (cam 15 minute maxim). Când sunt fierți, adaugi usturoiul zdrobit,  iar apoi sarea de lămâie. Guști și potrivești de sare sau sare de lămâie, depinde cât de asezonat dorești să fie. Acum, urmează partea cea mai grea: pune în farfurie și mânâncă!

P.s. Este foarte eficient în vindecarea răcelii consumat fierbinte. Se poate bea această supă în loc de apă, că doar nu degeaba e compot!
Să aveți multă sănătate cu toții!

Gata de servit, în oală!

Sugestie de  servire



luni, 7 mai 2012

Pancove II

De ce îmi place să le spun pancove și nu gogoși? Pentru că îmi amintesc de copilărie și de aromele de coajă de portocală. Mama le pregătea mereu spre seară și deși mâncam multe și seara, până ne durea stomacul (mai ales că erau fierbinți) era ca și cum raiul a coborât pe pămînt a doua zi dimineața, cand intram în bucătărie și găseam pancovele reci dar cu zahărul care se topise pe ele. Mmmm... cred că mă duc să manânc niște pancove:)




Pancove în ulei


Ce-ți trebuie:

- un cub drojdie proaspătă
- 1-2 lingurițe de zahăr
- 1 ceașcă cafea de lapte călduț
- 2-3 linguri făină

- 100g smântână grasă
- 2 pahare cu apă călduță
- 1 kg făină sau făină cât cuprinde (ca să-ți iasă un aluat elastic)
- sare
- ulei (să ai mai bine jumătate de sticlă de1 litru lângă tine)
 - zahăr pudră

Cum treci la fapte:

Drojdia o mărunțești într-un lighenaș de gătit sau un bol adânc mai mare. Freci cu zahărul și apoi adaugi  laptele călduț, dupa care presari faina. 
SFAT: Laptele trebuie să îl verifici ca biberonul ca la sugari, pe dosul încheieturii măinii. Dacă e prea fierbinte nu va mai dospi căci se distrug ciupercile. 
Lași totul cam 15 minute să se activeze procesul dospirii.
Adaugi apoi smântâna și sarea. Treptat, încorporezi făina simultan cu apa călduță (la fel ca și laptele călduț). La final îți va ieși o compoziție ca în pozele de mai jos.


Lași aluatul să crescă aproximativ o oră (dacă depășește cu atât mai bine!) acoperit cu un prosop și aproape de o sursă de căldură(mai ales iarna). 
Apoi, o planșetă mare o uleiezi și iei din aluat cam un sfert și îl întinzi pe planșetă. 
SFAT: Lucrează cu ulei din belșug. 
Întinzi de grosimea unui deget, tai cu un păhărel, depinzând cât de mari vrei săți iasă. Le lași încă aproximativ 20 minute să crescă. 

Înainte să expire 20 minute, pui la înfierbântat ulei într-o cratiță. Uleiul va trebui să acopere pancovele când vor sta în cratiță (eu am avut cam puțin ulei și a trebuit să le întorc ca să se facă pe ambele părți)
SFAT: E ideal să lucrezi cu ulei când faci formele, căci așa nu se va arde uleiul (cum se întâmplă dacă gogoșile vor fi date cu făină de la momentul când s-a întins aluatul). 
SFAT: Înainte să le pui în cratiță e bine să le faci o gaură în mijloc cu degetul, ca sa se poată întoarce cu ușurință- în caz că nu sunt acoperite integral de ulei - și să se prăjească pe ambele părți egal.
Dai flacăra aproape la minim după ce s-a înfierbântat uleiul, iar pe parcurs, când va mai scădea uleiul din cratiță și vei suplimenta vei da iarăși la flacără mare până se va înfierbânta din nou.

Culoarea pancovelor trebuie să fie un bej caramel pentru a fi numai bune pentru pofticioși! 
Dacă dorești le poți da prin zahăr pudră după ce nu mai sunt fierbinți și le poți mânui cu ușurință.


Să aveți poftă bună! Pupici!

Salată de legume cu nuci

Primăvara ne oferă atâtea verdețuri și crudități și noi parcă nici nu realizăm. Continuăm să consumăm aceleași alimente dintotdeauna care nu aduc nici un aport nutritiv organismului. Doar să privești toți copacii înverziți și iarba de verdele ei crud, ai impresia că trăiești un vis. Primăvara aceasta ca niciodată, am intrat în comuniune cu natura mai mult și mai mult și am simțit că noi suntem din natură. Am realizat că primăvara este izvor de viață, tot ce faci în lunile de primăvară (fie că e vorba de servici, mâncare, haine, călătorii sau școală) îți conduc restul anului. Stai o clipă și reflectă... Nu primăvara încep toate? Faci planuri, începi proiecte, stabilești concediul de vară/toamnă etc. Te las să reflecți cu un bol de salată a cărei gusturi te vor încânta!

Salată cu nuci

Ce-ți trebuie:

- 4-5 nuci medii
- 2 ridichi roșii
- 1-2 ciuperci champignon
- 10 frunze de salată verde
- 1/2 grepfruit
- sare, ulei de măsline
- 1-2 linguri pline de bulgărași de brânză de vaci

Pregătire:

Nucile le cureți șimle tai mărunt pe dog.

Speli legumele și le tai cubulețe sau felii subțiri.



Pui totul într-un bol: ridichile, ciupercile și frunzele de salată. Adaugi nucile. Sărezi după gust și picuri puțin ulei de măsline.



Storci grepfruit-ul și apoi adaugi și miezul.

Salata e gata. Așază pe farfurie și ornează cu bulgărași de brânzică. Poftă bună!
Servus!

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Fresh de urzici si papadie

Simtiti mirosul primaverii? Ah, anul acesta, mai mult ca niciodata imi umplu plamanii cu mireasma unica a primaverii. Si sentimentul este de nedescris. Trec pe sub crengile inflorite ale corcodusilor si pe langa gardurile inverzite in zeci de nuante de verde... ce parfum!... ce simfonie!... iar tufele acelea cu flori de culoarea soarelui parca imi transmit racoarea zilelor de primavara... le simt usoare si proaspete, inacarcate de energie...
Si in acest linistitor decor ma trezesc diminetile, cu miros de ploaie de noapte.. Si nu mai vreau nimic, decat soarele sa-mi mangaie chipul iar si iar..
De aceea, m-am gandit la ceva racoritor... Un fresh in nuante de verde...






Fresh de urzici si papadie



Ce-ti trebuie:

- 2 manunchi frunze de papadie
- 5-6 fire de urzici proaspete
- 400 ml apă de izvor (preferabil)
- 1 blender

Cum prepari:

Speli bine frunzele de papadie si urzicile. Le tai marunt si le adaugi în blender. Torni apa, dupa care mixezi 2-3 minute pana frunzele verzi sunt maruntite fin. Torni cu ajutorul unui tifon (preferabil pus in doua) intr-un pahar si bei 200 ml pe stomacul gol, dimineata si restul il tii la macerat si il bei inainte de pranz. Preferabil cu o jumatate de ora de mancare.

Este un tonic si detoxifiant excelent pentru organism, fiind o bautura cu continut ridicat de clorofila. Ajuta si la curatirea sangelui si a aparatului digestiv, asadar e o sursa aparte de elemente nutritive necesare energizarii si reimprospatarii noastre.

Savurati gandidu-va la sanatatea voastra!










duminică, 25 martie 2012

Salată de spanac

Este sezonul clorofilei. Dacă nu acum, când vei mai găsi atâtea plante verzi, proaspete, și pline de vitamine? Încă nu a apărut urzica, dar crește încet, iar păpădia acum înverzește. De abia aștept să gătesc ceva bun din acestea... dar până atunci.. Avem salata verde din aprozare și spanacul! Iar azi a luat cuvântul spanacul!
Și o să vă âncânt ochii cu verde, culoarea prospețimii și vigorii!






Salată de spanac

Ce-ți trebuie pentru 2 porții:

- 2 mâini bune de spanac
- 1 dovlecel verde micuț
- 1 morcov mediu
- 4 fire de pătrunjel (chiar o legătură dacă îți place)
- 3 lingurițe ulei de măsline
- 3 linguri semințe de in
- sare după gust
- 1 linguriță miere

Cum pregătești:

Spanacul trebuie spălat frunză cu frunză sub jet de apă rece și apoi scurs. 

Se spală dovlecelul și se taie rondele subțiri pe care apoi le tai fâșii. Morcovul curățat se taie și acesta fâșii foarte fine. Se pun într-un bol înalt.

Pătrunjelul se dă sub jet de apă rece, iar apoi se taie mărunt.


Se pregătește un sos din ulei de măsline, miere, sare și semințele de in. În bol se adaugă și spancul apoi se încorporează sosul.
Se servește cu pâine integrală și fresh de fructe, la micul dejun, sau seara, simplu, doar salata.


Poftă bună!

Supică de cartofi


Într-o zi în care mi-am propus sa fac atâtea, dată fiind situația cu facultatea care e pe sfârșite și urlă după proiecte, dar mai ales după licența mea,  am scos-o la capăt incă o dată nefăcând nimic. Nimic din ce am vrut eu. Da, a fost și ziua în care s-a dat și ora înainte, am pierdut și cu asta. Însă o zi așa de frumoasă cum să o petrec cu treburi de școală? Așa că, mi-am dat seama că e timpul pentru bucătărie. Da, creativitate, energie, primăvară, toate cer o incursiune pe tărâmul magic. Fără să stau eu mult pe gânduri am și găsit ce să fac.
O rețetă simplă, foarte rapid de realizat și cel mai important foarte gustoasă și hrănitoare. În 40 de minute gata de servit, astfel că musafirii să fie poftiți la masă.

Supică de cartofi

Ingrediente:

- 1 ceapă
- 1 morcov
- 4 cartofi mijlocii
- 1 pungă de legume congelate pentru supă
- 5 linguri ulei
- 1 lingură boia dulce
- 1 linguriță piper negru macinat
- vegeta sau sare după gust

Preparare:

Ceapa și morcovul le cureți și le mărunțești. 
Eventual poți lăsa ceapa întreagă, dacă vrei doar pentru aromă. Le călești cu ulei într-o oală de 3 litri.
Adaugi apoi boiaua și mai lași vreo 4 minute la călit. Apoi pui apă în oală, trei sferturi plină. Lași să fiarbă și între timp cureți cartofii și-i ta cuburi.
Când fierbe, dai focul la minim, pui cartofii și legumele congelate (le pui direct din pungă, nu se decongelează înainte!). Verifici când s-au fiert cartofii și sărezi după gust.
 Mai lași să dea un clocot și supa e gata!



Se servește cu o lingură de smântână în farfurie și cu multă poftă!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...