marți, 4 ianuarie 2011

Salam de biscuiţi clasic

Mereu actual si mereu uitat... atunci cand îl vezi îl vrei, dar când nu e uiţi că există... să fie adevărat sau nu? pentru mine da. Nu ştiu de ce.  Însă vă voi spune povestea salamului meu de biscuiţi. Aşa cum spun la orice vă prezint.... reţete autentice.... da autentice prin faptul că Tu îi adaugi originalitatea. Cum? Pur şi simplu prin fapul că prepari reţeta. Bine, dar să nu deviez. Povestea începe cam aşa: trebuia să pregătesc ceva pentru o petrecere ( fiind la începutul lui ianuarie, se subînţelege petrecerea, nu?). Şi mie mi-a răsărit în minte un salam de biscuiţi.... cred ca de la poftă..ha-ha! Am fost  la supermarket şi fiindcă nu m-am putut hotărî am zis hai că iau un kilogram de biscuiti, să iasa muult... aşa cum imi place mie:)) Şi pentru că fetele au preferat salam fără adaosuri alternative, precum stafide, rahat, nuci, sau alte minuni.... am zis :"Să fie salam de biscuiţi clasic!". Ei, şi chiar aşa a fost ;))
Citiţi, priviţi, savuraţi şi sigur veţi încerca şi voi... e irezistibil!

Atenţie! Cantităţi pentru o familie mare!

Salam de biscuiţi 

Ce-ţi trebuie:

-1 kg biscuiti populari
-700 ml lapte
-75 grame caco
-6 linguri zahăr
-1 sticluţă esenţă migdale (conferă o aromă mai plăcută decât clasicul rom!)
-1 pachet 250 grame unt la temperatura camerei

Cum prepari:

Biscuiţii îi pui într-un castron cu pereţi înalţi şi îi zdrobeşti (fie îi rupi manual în bucăţi după care cu un dog mai gros îi mai sfărmiţezi). E de preferat la cantitate mare să prepari totul într-o oală/ castron pentru a putea turna siropul de cacao egalitar. 
Prepari siropul de cacao astfel: Pui cacaoa într-un bol şi torni o cescuţă din laptele rece puţin câte puţin până când s-a omogenizat compoziţia (dacă pui tot laptele odată rişti să iasă cu cocoloaşe!). Între timp, pui laptele cu zahărul pe aragaz la flacără  medie.Când aproape fierbe adaugi cacaoa apoi untul. E important ca untul să fie moale, îl poţi scoate cu o seară înainte din frigider să-l ţii pe masă şi îţi vei înlesni munca. Astfel, se va omogeniza în siropul cu lapte foarte repede. Mai laşi încă 5 minute pe aragaz. Îl laşi apoi să se răceasca până rămâne doar călduţ. Gustă din sirop să vezi dacă iţi convine cât e de dulce, iar dacă vrei poţi să mai adaugi 1-2 linguri de zahăr. Sfatul meu e să nu pui prea mult căci va ieşi prea dulce şi greu la stomac. 
Acum poţi turna siropul peste biscuiţi. Amesteci bine, să se încorporeze siropul în toată cantitatea de biscuiţi. Poţi folosi mâinile pentru o mai bună manipulare.
Iei pungi de plastic, le tai cu foarfeca fundul şi o margine ca să faci o "foaie de palstic". Pui aproximativ trei-patru linguri pline (mari) din amestec şi rulezi. Nu contează când pui cum e întinsă compoziţia. Fiind moale, după ce rulezi de vreo 2 ori, poţi modela forma salamului (mai lung, mai gros, cum vrei). Important este să ţii capetele ca să nu iasă compoziţia şi deasemenea, să foloseşti un ac, cu care să împungi ca să iasă aerul. 
Din această compoziţie îţi ies în medie 5 bucăţi salam de bsicuiţi.
Dacă îţi rămâne din compoziţie mai puţin decât pentru încă o rudă de salam, poţi face biluţe de biscuiţi. Le poţi da printr-un amestec de cacao cu scortişoară şi vei avea o altă bucurie pe masă!
Dai apoi la rece vreo 5 ore (sau mai mult dacă ai timp), iar dacă e iarnă şi mai bine! Îl poţi scoate afară (dacă îţi permite locul unde stai).

Gata!

Delectează-te cu salam de bsicuiţi- prăjitura ta de suflet!

Servus!

                                          
                                          

Felii de  salam de biscuiţi
  

  Şi o surpriză...
Biluţe de biscuiţi  date prin cacao cu scorţişoară

5 comentarii:

Goda spunea...

suna bine!!!

cielle spunea...

Întradevar este foarte delicios!

anca spunea...

Incercat. Foarte bun!!!

Larisa spunea...

In loc de bilute date prin cacao le poti da prin nuca macinata si sa le faci un pic mai mici ,in rest reteta e super

cielle spunea...

Super idee, chiar acum am hotarat sa fac din nou acest salam de biscuiti, dupa multa vreme. O sa fac si bilute prin nuca si migdale macinate! Multa sanatate!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...