joi, 10 martie 2011

Fursecuri de sticlă

Zilele trecute căutam ceva pe internet când din întâmplare am găsit un filmuleţ care se referea la „Stained glass cookies”. Mă întrebam eu, ce prăjiturele „glass” adică sticlă, ce vrea să spună această expresie? Ca să mă lămuresc bineînţeles că am urmărit filmuleţul, care ţin să spun că m-a captivat de-a dreptul. Niciodată nu am mai auzit sau văzut la noi aşa ceva. E vorba de „fursecuri de sticlă”. E o idee atăt de drăguţă că până şi un adult se transformă într-un copilaş. Aşadar, m-am hotărât să încerc şi eu minunatele fursecuri ca de sticlă. Am citit şi reţeta ce era mai jos în pagina cu filmuleţul şi am adaptat-o în stilul meu. Eu zic că merită încercată şi mai ales de Sărbători ( din păcate la noi au trecut sărbătorile, dar la iarna ce vine, cu siguranţă nu vor trebui ratate aceste minunăţii!!!!)

Fursecuri de sticlă

De ce ai nevoie:

-1 kg făină
-1praf de copt
-1 lgţ bicarbonat de sodiu
-1 vârf cuţit sare
-1 pachet 200 g de unt
-50 g zahăr alb
-1 ceaşcă ceai zahăr brun
-1 ceaşcă ceai lapte rece
-2 plicuri zahăr vanilinat sau o esenţă de vanilie
-1 ou mare
-suplimentar, 1 lg scorţişoară macinată şi cacao
-30 bomboane de toate culorile
-ciocolată amăruie sau cu lapte

Cum prepari:

Făina, sarea, praful de copt şi bicarbonatul se amestecă apoi se adaugă laptele. Laptele nu trebuie să omogenizeze compoziţia, deci se adaugă foarte puţin (1 ceaşcă) sau chiar deloc. Separat, se amestecă untul cu zahărul şi zahărul brun, până se omogenizează, apoi se pune oul şi eventual puţină scorţişoară pentru aromă plus zahărul vanilinat sau esenţa de vanilie. Amesteci  apoi compoziţia de făină cu cea de zahăr prin încorporarea treptată a făinii, astfel încât să rezulte un aluat potrivit de tare (nu trebuie să se poată întinde, sa fie puţin lipicioasă, vezi poze!). Dacă e nevoie, mai adaugă făină.
Suplimentar, când ai ajuns în această etapă, poţi împărţi în două iar jumătate o amesteci cu cacao, ca să faci şi fursecuri cu cacao.
Înveleşti aluatul (aluaturile) în pungă (pungi) pentru alimente şi dai la frigider pentru o oră, o oră şi 20 minute.
Aprinzi cuptorul cam după o jumătate de oră după ce ai pus la frigider aluatul, pe treapta 4. Între timp zdrobeşti bomboanele pe categorii de culori (le pui în pungi separate sau le mărunţeşti una câte una cu cuţitul). Tai şi ciocolata bucăţi mici.
Scoţi aluatul de la frigider şi iei tot pe rând cam 100 grame (un pic ceva mai mult decât un pumn) din el şi întinzi o foaie pe care o decupezi cu diverse forme. Acestea  le găureşti la mijloc cu un instrument mai mic. Le aşezi pe o tavă pe care obligatoriu ai pus foaie de copt sau staniol. După aceasta pui la mijlocul fiecărei prăjiturele câte puţin din bomboanele zdrobite, câte o culoare odată sau amestecat.
Eu am dezvoltat în timp ce făceam cu bomboane o idee minunată şi foarte apetisantă. Să umplu mijlocul cu ciocolată şi cu fructe uscate (eu am avut coarne uscate, dar merg foarte bine şi caise uscate sau alte fructe  de genul).
Dai la cuptor pentru 5 minute nu mai mult! Şi apoi le scoţi şi le ţii în tavă până se răcesc de tot!!! (e foarte important acest aspect). Le dezlipeşti  încetişor şi le poţi servi sau depozita în cutii pentru fursecuri pentru când vin musafirii ca să-i impresionezi.
Sper că v-am facut poftă, să încercaţi!
Servus!







2 comentarii:

codreanu-monica.ro spunea...

mama mama ce bunatati mai faci :d

felicitari pentu bunatatile facute.

cielle spunea...

Iti multumesc, chiar au un gust deosebit!
Se pot consuma cu ceai, ca englezii, aroma se intensifica!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...