joi, 23 februarie 2012

Tartă cu mere

Reîntoarcerea la origini... orice ai face mereu vei regăsi afecțiune, plăcere, bucurie și savoare în ceea cu ce ai crescut.
Mă întreb uneori de ce vreau să găsesc și să mă implic în lucururi noi mereu. Oare vreau să fug de ceva? Pentru că vrei nu vrei, te împiedici la un moment dat de acele lucruri de demult din viața ta. Mă pot referi aici la mâncare. Uite că îmi place să descopăr alte rețete mereu, dar tot acele dulciuri și mâncăruri sunt mai gustoase, cu care am petrecut eu din primii ani de viață și până acum.
De aceea, rețeta aceasta, la care eu îi spun prăjitură cu mere, deși e mai degrabă o plăcintă, sau o tartă, este pentru mine prăjitura cu mere cu care am crescut eu, cu care m-am întîlnit an de an de zeci de ori. Și deși am creat și o altă rețetă de prăjitură cu mere și am gătit și din acelea din  cărțile de bucate, tot această prăjitură din imagine, este cea mai bună prăjitură cu mere pe care o știu eu. E de transmis generațiilor, atât de bună este. Și este de la stră-străbunica mea...


Ingredientele:


- 1 ou
- 200 ml apă
- 200 ml untură topită (sau ulei)
- 3 linguri oțet
- puțină sare
- făină cât cuprinde (ca să iasă un aluat ce se poate întinde)
- 1 +1/2 kg mere răzălite
- scorțișoară
- zahăr pentru mere
- 4-5 linguri griș sau pesmet
Preparare:

Într-un bol se sparge oul și se amestecă cu untura și apoi oțetul și sarea. Se adaugă apa și apoi făină cât cuprinde. Aluatul trebuie să fie de textura unei perne, pentru a putea fi întins ușor. Se împarte aluatul în două părți egale și se întind două foi de dimensiunea tavei de copt.
Merele se amestecă cu scorțișoară și zahăr, care se pune după gust. Dacă pui mai puțin zahăr va ieși mai aromat!
Se pune prima foaie în tavă, se presară puțin pesmet sau griș, care va absorbi din zeama ce o lasă merele (nu stoarceți de zeamă merele, va ieși mai zemos! ). Se pun merele apoi se acoperă cu a doua foaie. Se înțeapă cu furculița din loc în loc foaia de deasupra și se dă la cuptor, încins în prealabil. După ce s-a pus la cuptor, se lasă flacăra mică la cuptor pentru a se coace uniform.
Se lasă aproximativ 1 oră, 1 oră și 10 minute. Culoarea prăjiturii atunci când e gata este de un crem foarte deschis.

Poftă bună!

Servus.


2 comentarii:

Anonim spunea...

cand ai facut-o?pozele au iesit foarte bine. pofta buna! anca

cielle spunea...

Acum 2 zile...Da, credeam ca nu vor iesi cu camera mea, dar am reusit pana la urma! Am si terminat-o, iti dai seama, nu? big family :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...