duminică, 6 ianuarie 2013

Compot de cartofi

Este iarnă, este frig, iar noi vrem să ne protejăm de răceală, gripă și alte viroze de iarnă. Nu cumva să prindem de la alții virușii, nu? Dar ce zicea bunica sau mama când eram noi mici? Să mâncăm usturoi că ne protejează de a ne îmbolnăvi. Ba căței de usturoi, ba pâine prăjită cu usturoi, ba alte feluri de a-l folosi, de exemplu, un cățel de usturoi în buzunarul hainei ca să țină răceala departe (mai ales dacă circuli cu transportul în comun). În termeni mai ”moderni” să zicem că pentru imunitate mai bună. Toate bune și frumoase metode, dar cine-și mai amintește de neprețuitul leac al compotului de cartofi? Bun la toate: răceală și  suratele ei, digestie, hipertensiune, buna funcționare cardiovasculară, anti-cancerigen și chiar pentru supraponderabilitate. Și multe vitamine.. nu degeaba era ditamai răspândit în vechime printre popoare. (încă de pe vremea construirii Piramidelor usturoiul avea o faimă deosebită).
Bine, bine,dar ce legatură are cu compotul de cartofi? Uite că are: elementul principal al acerstuia este tocmai usturoil. Și pentru că la un search pe google nu am găsit Compot de cartofi (Se poate??) m-am gândit să împărtășesc cu voi o comoară atât de valoroasă și care merită cuprinsă în alimentația oricărei gospodine care știe ce înseamnă a prețui sănătatea prin alimentație.
Fără să mai spun că e atât de ușor de preparat că și un elev harnic o poate găti pentru a-i face o surpriză neașteptată mamei (sau familiei întregi). (Fratele meu de 13 ani a tot preparat-o și astefl m-a motivat să vă transmit minunata rețetă și vouă)

Compot de cartofi

Ai nevoie de:

- 3 litri de apă
- 4-5 cartofi medii
- 1 ceapă mai mare
- o căpățână de usturoi (vreo 7-8 căței medii sau mari);  cu cît mai mult cu atât mai delicios
- 2 lingurițe piper negru măcinat
- 1 ardei iute
- 2-3  linguri sare de lămâie sau oțet
- sare după gust

Începe și gătește:

Într-o oală de 4 litri pui apa, sarea și ceapa curățată de coajă, ardeiul tăiat bucățele și piperul. Cureți rapid usturoiul și îl zdrobești lăsându-l la aer între timp, pentru a i se activa toate proprietățile benefice. Cartofii îi cureți, îi speli și îi tai cubulețe, iar când fierbe apa le dai drumul înăuntru. Lași la foc mic până ce cartofii pot fi pătrunși cu furculița (cam 15 minute maxim). Când sunt fierți, adaugi usturoiul zdrobit,  iar apoi sarea de lămâie. Guști și potrivești de sare sau sare de lămâie, depinde cât de asezonat dorești să fie. Acum, urmează partea cea mai grea: pune în farfurie și mânâncă!

P.s. Este foarte eficient în vindecarea răcelii consumat fierbinte. Se poate bea această supă în loc de apă, că doar nu degeaba e compot!
Să aveți multă sănătate cu toții!

Gata de servit, în oală!

Sugestie de  servire



2 comentarii:

anca spunea...

Imi trebe unde-asta cand vin acasa !!
Pana atunci bine ai revenit. Mai astept si alte postari ;)
Cand ai timp, bineinteles

cielle spunea...

Vom pregati, sigur!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...