sâmbătă, 15 februarie 2014

Salata cu ardei si avocado

Salutare! Vă transimt din energia mea și vouă, celor care citiți aceste rânduri! De câteva săptămâni am început să mănânc verdețuri, legume, fructe... în proporție mare față de alimente procesate/ gătite, iar diferența se resimte din plin! Starea mea de spirit și fizică abundă de veselie și aceasta mă determină să continui să exlud cât de  mult mâncarea mai puțin nutritivă organismului. Am atâtea rețete adunate (fiecare zi e o nouă incursiune în lumea culorilor vii), pe care de abia aștept să vi le împărtășesc,  greu să aleg căreia îi este rândul. Dar, cu răbdare realizăm totul, așadar, aleg cronologic.. Iar astăzi o sa scriu despre o salată cu un fruct pe care îl ador: Avocado! Odată ce îi înveți gustul și bunătatea pulpei, vei avea o relație pe termen lung cu Avocado. Garantat.
Nu voi prezenta cum anume se alege un avocado, când e copt, cum se păstrează, cum se desface, cum se prepară. Sunt articole foarte detaliate și frumoase dacă căutați pe Google.
Ardeiul completează în repertoriul meu de crudități lista de culori vii care îți fac ziua strălucitoare. Ce poate fi mai energic decât culoarea roșie a unui ardei proaspăt kapia sau a unui gogoșar roșu? Spun eu, în lunile de iarnă, e un must have!

Salata cu ardei și avocado

Ingrediente

- 1/2 cană linte uscată, înmuitată în apă peste noapte
- 1/2 căpățână varză nouă,  mică
- 1 gogoșar mare roșu sau ardei kapia mare
- 1 avocado
- sucul de la 1/2 lămâie/lime sau 1 linguriță oțet balsmaic
- oregano de grădină, uscat
- 1 lingură semințe de in măcinate
- 1-2 linguri ulei de măsline (opțional)
- frunze de spanac pentru servire (opțional)
- sare de mare (opțional)
- 1 ceapă albă medie

Pregătire

În primul rând se scurge apa de pe lintea ce a stat la înmuitat, se spală și se pune la fiert apă cu ceapa curățată, întreagă. Se adaugă lintea când fierbe apa. Se lasă la foc mic, iar când bobul este ușor de mestecat, se aruncă ceapa și se scurge apa.

Varza se taie mărunt, fideluță. Ardeiul/ gogoșarul se taie cubulețe. Avocado se taie pe lungime în 1/2 și apoi se desprind jumătațile. Pe rând se îndepartează coaja fiecărei jumătăți (când e copt, aceasta se trage ușor, fără efort, cu mâna). O altă variantă este să formezi cubulețe pe fiecare jumătate în interiorul fructului, după care se scoate cu o lingură.

Se pune varza într-un bol  și se frământă cu sare (opțional) și puțintică apă. Se adaugă lintea și ardeiul, se amestecă. Avocadul rămânr la urmă, fiindcă e mai moale și s-ar zdrobi în tot amesetcul de mai sus. După ce s-a pus și avocado, pregătim dressingul. Din sucul de lămâie/oțet balsamic, semințele de in și busuic se face un dressing care se va turna peste crudități. Nu uitatți, daca  puneți ulei, acum e momentul, la dressing. Se amestecă totul ușor și e gata de servire!
Puteți adăuga frunze de spanac fie în salată fie lângă, vor spori intensitatea de arome și culoare!

Poftă mare și  multă sănătate!






Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...